Om Nabokjerringan

Gode naboer i mange år

Midt i vakre Numedal ligger kommunen Rollag, og midt i kommunen ligger de to gårdene Prestmoen og Fugleåsen.

I dette området regnes Haldis Prestmoen og Laila Vedhus Solberg som nærmeste naboer, og naboer blir lett venner. I alle år har de delt interessen for gård, dyr og mat. Da blir det gjerne til at en lager mat sammen og diskuterer drømmer og ideer. Og har en ordentlig lyst, så får en til det en drømmer om. Og de store drømmene kommer oftere over kjøkkenbordene enn over salongbordene. I hvert fall hos oss!

Mange gode kopper kaffe er drukket og god mat spist, underveis på veien til å starte firma sammen. Navnevalget var ikke så vanskelig - heller ikke symbolet med to kaffekopper, som vi valgte å bruke i logoen vår.

 

Håper det smaker!

Haldis Prestmoen (til venstre) og Laila Vedhus Solberg er to gode naboer som selger spekepølser og kjøtt, og som tilbyr underholdning og foredrag.

Vår måte å jobbe på

Gode naboer er også gode kollegaer. Derfor deler vi både jobben og drømmene.

Vi vil aldri bli en stor bedrift. Men vi har høye ambisjoner med produktene våre når det gjelder kvalitet og særpreg. Det er ikke vits i å gjøre det som alle andre gjør. Med nøyaktighet og tålmodighet kan en komme ganske langt.

Alt det vi lager, tester vi ut på venner og familie. Deretter håper vi det smaker for andre matglade folk også.

Alle ledd av vår produksjon foregår selvfølgelig i godkjente og trygge former.

Godt dyrestell gir god mat. Godt naboskap gir et godt liv.

Fugleåsen Gård

Laila Vedhus Solberg og Gunnar Solberg driver denne gården som ligger oppe i solrike Fulsåsgrende i Rollag.

Gården ble delt fra Fulsås i mellomalderen, men har trolig stått folketom fra 1349 og fremover mot 1600. Laila jobbet som aktivitør fram til de overtok gården i 2000. Her har familien skapt et helt spesielt og hyggelig miljø med mange forskjellige aktiviteter og dyr.

Foruten den daglige gårdsdriften, driver Laila skinnverksted, gårdsbutikk og museum, og tar imot mange gjester som vil besøke gården og dyrene. Det kan du lese mer om her: www.julehuset-numedal.no 

 

Fugleåsen Gård.

Dyra på Fugleåsen

På Fugleåsen finner du litt over 50 kyr, okser og kalver. De fleste er av rasen Hereford.

Det har alltid vært dyr på gården, men Laila og Gunnar gikk over fra melkeproduksjon til kjøttproduksjon i 2006.

Her er våren en helt spesiell tid. Da er det først kalving, før dyrene litt senere slippes ut på beite. Det er et eventyr de deler med mange besøkende. De eneste som er litt skeptiske er de frittgående grisene og hønene på gården.

Hvert år får vi 20 kalver. Det er både den mest slitsomme og morsomme delen av gårdsdriften. Vi har i tillegg 12 griser som vi slakter rett før jul. Rundt på gården vil du til enhver tid kunne møte en høne eller flere. Til sammen har vi cirka 20 høner som tripper fritt omkring. For oss er det viktig med balanse og harmoni mellom dyr og mennesker.

Laila Vedhus Solberg holder til på Fugleåsen Gård.

Prestmoen Gård

En av de eldste og flotteste gårdene i Numedal ligger i solhellingen ned mot Numedalslågen.

Første gang gården nevnes i historiebøkene er i 1560, og her har det tidligere vært et fergested for folk som skal over elva.

Gården er i dag basert på skogsdrift, kjøttproduksjon, fiske og hytteutleie. Haldis Prestmoen er den syvende generasjon som driver den store gården på grensa til Trillemarka-Rollagsfjell. Her på gården finner du mange storfe av blant annet rasen Limousin, høns og hester.

Prestmoen Gård.

Dyra på Prestmoen

På Prestmoen Gård finner du nærmere 60 kyr, hovedsakelig at rasen Limousin. Hver vår blir det nesten 25 nye kalver av dette.

Her finner du også 30 høner av rasene Hvit og Brun Lohmann. Det blir mange gode egg fra hønene som er ganske så frittgående.

På gården finner du også Nordlandshester og en Shetlandsponny. År om annet blir det også født et føll på gården. Dette er kanskje det morsomste for oss som både bor og lever på gården. Menneskene og dyrene trives godt rundt omkring på den romslige gården.

Haldis elsker å fiske og jobber mye med å kultivere og ta vare på fiskevannene på eiendommen. Det store Låkasetvatnet er over 600 mål og ligger på 686 moh. I flere generasjoner har folk fisket og høstet god fisk fra dette vannet. Ved vannet bor det fiskeørner som også nyter godt av den smakfulle ørreten.

Haldis Prestmoen holder til på Prestmoen Gård.